Sunday, December 9, 2012

Man får tro som man vill - tack och lov!

Med anledning av den numera halvårsvis återkommande debatten om huruvida skolor ska arrangera tillställningar för eleverna i kyrkor har jag skrivit detta blogg-inlägg.
 
Tack och lov för att vi har en icke-konfessionell skola! Där det i bästa fall står alla elever fritt att tänka och tro som de vill. Och tack och lov att alla som vill får ha sina traditioner ifred, gå till kyrkan när de vill (vilket de som är upprörda på skolverket säger sig vilja, men inte verkar göra för kyrkorna står ju i princip tomma mesta tiden).

"Stäng ett antal kyrkor, eller lägg dem i malpåse. Allra helst: spräng dem!" skriver den tidigare domprosten H B Hammar i denna debattartikel i SvD
Om man skulle tvinga skolbarn att lyssna till religiösa ledare från Svenska kyrkan predikan, hur många av dem skulle då pådyvlas budskap från någon av de präster som skrev på det så kallade prästuppropet mot kyrklig välsignelse för homosexuella? Ganska många antagligen eftersom det enligt de flesta källor jag hittar på nätet var en bra bit över 600 präster som skrev på (i Sverige har vi drygt 3000 verksamma präster).

Monday, October 1, 2012

Jag mötte...

Vad gör man om man på väg hem från jobbet möter och får ögonkontakt med legendariska Nicke Andersson (Entombed, Hellacopters etc.)?! Heter man Björn går man tydligen nervöst vidare utan att visa några som helst tecken på igenkännande eller visande några yttre avspeglingar av det inre känslosvall mötet satt igång.

I upprymdheten tänker jag "Nedrans, jag skulle ju sagt nåt eller gjort nånting i alla fall!?" 
Typ
 - Tjena Nicke, måste ba säga att du är så jäkla grym asså!
 ...eller 
- Rock on! 
...eller bara format ena handen till den internationella hårdrockshälsningen, ni vet med lillfinger och pekfinger pekandes rakt upp, och lite coolt med hjälp av den höjd i luften manifesterat den känsla av samhörighet vi kände båda två i den sekunden... eller inte.


Psst... Vänd på handen!
(bilden lånad av http://metalhornsinfamousplaces.com)
 Vid närmare eftertanke, om detta nu är det bästa man kan komma på i all hast, kanske lika bra att nöja sig med det tysta mötet och blicken... och att vi faktiskt skakade hand och snackade en stund på festivalen Mera Hitlåtar, 1996 (för 16 år sen!?). Och att vi stötte ihop i moshpit-kaoset framför scen då Sex Pistols lirade på Sjöhistoriska, några veckor efter att vi pratats vid.

Min sambo undrade oförskämt om jag är kär i Nicke. Pyttsan! Inte har jag några idoler eller nåt sånt. Men om du läser det här Nicke kan du väl höra av dig på MSN...

Wednesday, June 27, 2012

Sidleds-Spanien - det är brassarnas fel

På ämnet sidleds-Spanien så vill jag bara förmedla följande. För 25-30 år sedan eller nåt sånt så beklagade sig min pappa över att Brasilien spelade handboll. Inte handboll som i hands då utan i hur de spelade bollen; från den ena spelaren i sidled till nästa och han i sidled till nästa sen tillbaks... fram o tillbaks. Det var inte en särskilt rolig fotboll de visade upp menade han. Min bror och jag, som aldrig hållit på Brasilien för övrigt, har sedan dess varit uppmärksamma på detta trista sätt att lira boll på och har inte direkt jublat över Brassarnas framträdanden i VM-turneringar genom åren eller åt Barcelonas (som inspirerats av Brasilien?) handbollspelande de senaste 10 åren.

Sedan 2006-2007 nån gång så har Spaniens landslag anammat Barcas sätt att spela på men först nu reagerar publik och s.k. experter. På tiden att folk vaknar!

Minns med glädje när Brasilien mötte Norge VM 1998 och blev helt ställda då de för plötsligt mötte ett lag som spelade ett disciplinerat försvarsspel. Brassarna passade i sidled och Arne Hegerfors (tror jag det var) utbrister "Brassarna dominerar". I själva verket väntade norrmännen på att de skulle anfalla. Brassarna gör 0-1 i 78:e men Norge vinner med 2-1!

 
1-1 37:20 in i denna film och vid 41:55 så blir det straff för Norge.
http://www.youtube.com/watch?v=_Hro5R5fskw


Sunday, May 27, 2012

Folkets företrädare eller lakej?

Efter Maciej Zarembas intressanta artikelserie "Skogen vi ärvde" intervjuas Jordbruksminister Erlandsson i DN i artikeln "Ministern: Vi behöver hugga ner mer skog".

"Några ytterligare bidrag till naturreservat behövs inte heller, anser Erlandsson som dock tycker att det finns för många kalhyggen ”på vissa ställen”. Som exempel tar han vid byar, bostadshus, skolor och idrottsanläggningar.
– Där ska man kanske vara något mer försiktig med trakthyggesbruk, säger han.
Men han vill inte göra något åt problemet.
– Nej, jag tycker inte att jag ska ingripa i någons ägande."

Tycker alltså skogsägare Erlandsson.

Bildkälla: Hällekis-Kuriren

Nej, om man äger en massa skog och ständigt står på industrins sida, varför skulle man plötsligt agera till stöd för folkviljan eller för alla de som inte har stort ägande i skog eller aktier i skogsbolag?

Saturday, May 19, 2012

Bästa skivsläppen 2010 enligt Bathbear

Här är de 10 bästa skivorna som släpptes under 2010 enligt mig (den inbördes rangordningen beror på dagsformen, just nu så är det som nedan)  :

1. Bring Me The Horizon - Crucify Me / Spotify
2. Kvelertak - Kvelertak / Spotify
3. Zombiekrig - Undantagstillstånd / Spotify
4. Kylesa - Spiral Shadow / Spotify
5. Mother Misery - Standing Alone / Spotify
6. Crucifyre - Infernal Earthly Divine / Spotify 
7. The Damned Things - Ironiclast / Spotify 
8. Cephalic Carnage - Mislead by Certainty / Spotify
9. Watain - Lawless Darkness / Spotify10. Imperial State Electric - Imperial State Electric / Spotify
10. Monster Magnet - Mastermind / Grooveshark

Det släpptes mkt bra musik under 2010, här t ex en lista över metal-släpp.


Mayday Moshpit 2012

Mayday Moshpit på Lava på Kulturhuset - Dag 1


 Constrain - Hardcore från Trosa. Bra ös, bra låtar. Härligt med artister som hoppar ut i publiken ibland och när nästa band spelar står längst fram o diggar.
Constrain
Lay down your guns från Jönköping ser ut som klassiska Metalheads men levererar kaosartad, meckig, stundtals mäktig hardcore med influenser från Dillinger Escape Plan typ. Med bra närvaro o kärlek.
Lay Down Your Guns
Pray For Locust från Sthlm spelar thrash som låter som den kom från Gbg. Varvat med breakdowns (till hardcorepublikens glädje) o lite growl. Under ungefär fyra låtar gör de det riktigt riktigt bra! Tungt, tight och energiskt.
Pray For Locust
Läser i DN i artikeln "Hängmörat - dyrt på grillen" att "Den finaste mörningstekniken är bäckenbensupphängning.

Kropparna hängs inte upp i bakbenen utan i bäckenet, och musklerna töjs." Lite stretching alltså för den nyss dödade "238 Maja" eller "647 Stjärnros", innan rigor mortis inträder antar jag. Som i Entombeds låt "Premature autopsy" fast tvärtom.

Gott? - NOT! Inte i bemärkelsen god gärning i alla fall.

Här lite länkar till alternativ:
Hjälp! Vad grillar man till en vegetarian!?
Vegogrillen



Sunday, April 29, 2012

God paprikaröra

Källa: Middag på en kvart, av Jon Hansson & Camilla Lindqvist
Gott som förrätt. Ta en sardellfilé färre om du inte vill ha för mkt sardellsmak.



Monday, February 27, 2012

Sallad på röda linser

Här kommer ett tips på en vegansk mycket god maträtt som är ganska lätt att laga till; En sallad som ätes varm/ljummen. Dressingen som avses; en vinegrette med salt, peppar o vitlök.

Sallad på röda linser (källa: Vego Paradiso - Pia Hall) Vegansk! Proteinrik!






Sunday, February 26, 2012

Successionsordning och namnsättning av kungligheter

Mycket uppståndelse har det varit i veckan som gått kring ett nyfött barn. Jag är inte så överdrivet intresserad utan föreslog på Facebook samma morgon som flickebarnet fötts att vi alla nu skulle vända blad eftersom jag redan då var trött på rapporteringen. Men efter att sett det länkas på FB till en ledare i DN om successionsordningen några dar senare så var jag plötsligt engagerad ändå.

Successionsordningen visade sig vara till största delen från 1810 ("Vi efterskrivne Svea rikes Ständer, grevar, friherrar, biskopar, ridderskap och adel, klerkeri, borgerskap och menige allmoge, som nu här i Örebro till allmän urtima riksdag församlade äro, göre veterligt: att, sedan den högborne fursten, Svea rikes utkorade kron..."). Känns ju ligga i linje med min bild av hur modernt och framåt det är med monarki som statsskick över huvudtaget. Det DN fokuserade på är också ganska stötande, i §4 står att den blivande monarken "... Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen...", vilket bl a innebär att man, förutom att man ska vara kristen, ska ta avstånd från kätterier, bl a sånt som "muhammedaner" håller på med. Och detta är alltså en del av vår grundlag!

Vad gäller namnsättningen av det nyfödda barnet, så blev det en del rabalder kring det eftersom Herman Lindqvist tyckte enligt skvallerpressen att Estelle lät som en nattklubbsdansös eller som en bakelse.

Christina Aguilera i filmen Burlesque - både nattklubbsdansös och bakelse? (bild från svd.se)

Herman är upprörd över att de bryter mot traditionen genom att inte välja ett namn som någon tidigare kunglighet i släkten haft, det verkar alltså som han tycker namnen var bättre förr.


För egen del tycker jag också att det var bättre namn på kungligheterna förr. Erik Eriksson den läspe och halte har man ju hört talas om förr men efter lite läs(p)ande på Wikipedia så hittade jag några andra kungar med härliga namn:
En sten som nämner en
Sven som skulle
kunna vara Blot-Sven
enligt somliga.




  • Ragnvald Knaphövde - kung av Sverige någon gång mellan mitten av 1120-talet och slutet av 1130-talet enligt Wikipedia.
  • Blot-Sven - kung över svearna omkring mitten av 1080-talet.
  • Burislev Sverkersson  - samregerade cirka 1167-1173 med Kol Sverkersson. Men bara över Östergötland eventuellt, och vissa menar att det var hans brorson Burislev Johansson som var den som var kung.




Burislev Johannsson, han begravdes tydligen bredvid en man vid namn Sune Sik den äldre, där snackar vi skönt namn för en kung! Men det kanske han inte Sune hade velat bli med tanke på hur farligt det verkar ha varit att vara kung på den tiden. Under loppet av 17 år under 1100-talet dödades 6 regenter/tidigare regenter i strider, på väg till julottan o s v. Allt enligt Wikipedias artikel "Lista över Sveriges regenter". Men för att återgå till namnsättningen så kanske Blot-Silvia kunde vara ett namn som skulle passat den lille prinsessan istället? Då kanske till och med Herr Lindvist skulle varit nöjd.

Blot-Sven verkar ha fått en MC-klubb uppkallad efter sig!





Thursday, January 19, 2012

Åka på tvären

Jaha, då vet man hur det är att åka på tvären med bilen på E4:an. Fick hjälp med den manövern av en ung man i en lastbil. Jag färdades i 90 knyck, han skulle byta fil o såg inte mig, så han tog mig i baken(!)... eller i bakre flygeln, i sidan. Det gav mig en bra start på en karusell men efter 90 grader av den så befann jag mig på tvären framför lastbilen och bjöds på en åktur i sidled 40 meter eller nåt. Helt oskadd är jag så det bjuds på ett par bilder på bilen istället.


Vänster sida, snett bakifrån.

Vänster sida, snett framifrån.