Sunday, December 9, 2012

Man får tro som man vill - tack och lov!

Med anledning av den numera halvårsvis återkommande debatten om huruvida skolor ska arrangera tillställningar för eleverna i kyrkor har jag skrivit detta blogg-inlägg.
 
Tack och lov för att vi har en icke-konfessionell skola! Där det i bästa fall står alla elever fritt att tänka och tro som de vill. Och tack och lov att alla som vill får ha sina traditioner ifred, gå till kyrkan när de vill (vilket de som är upprörda på skolverket säger sig vilja, men inte verkar göra för kyrkorna står ju i princip tomma mesta tiden).

"Stäng ett antal kyrkor, eller lägg dem i malpåse. Allra helst: spräng dem!" skriver den tidigare domprosten H B Hammar i denna debattartikel i SvD
Om man skulle tvinga skolbarn att lyssna till religiösa ledare från Svenska kyrkan predikan, hur många av dem skulle då pådyvlas budskap från någon av de präster som skrev på det så kallade prästuppropet mot kyrklig välsignelse för homosexuella? Ganska många antagligen eftersom det enligt de flesta källor jag hittar på nätet var en bra bit över 600 präster som skrev på (i Sverige har vi drygt 3000 verksamma präster).