Monday, February 27, 2012

Sallad på röda linser

Här kommer ett tips på en vegansk mycket god maträtt som är ganska lätt att laga till; En sallad som ätes varm/ljummen. Dressingen som avses; en vinegrette med salt, peppar o vitlök.

Sallad på röda linser (källa: Vego Paradiso - Pia Hall) Vegansk! Proteinrik!






Sunday, February 26, 2012

Successionsordning och namnsättning av kungligheter

Mycket uppståndelse har det varit i veckan som gått kring ett nyfött barn. Jag är inte så överdrivet intresserad utan föreslog på Facebook samma morgon som flickebarnet fötts att vi alla nu skulle vända blad eftersom jag redan då var trött på rapporteringen. Men efter att sett det länkas på FB till en ledare i DN om successionsordningen några dar senare så var jag plötsligt engagerad ändå.

Successionsordningen visade sig vara till största delen från 1810 ("Vi efterskrivne Svea rikes Ständer, grevar, friherrar, biskopar, ridderskap och adel, klerkeri, borgerskap och menige allmoge, som nu här i Örebro till allmän urtima riksdag församlade äro, göre veterligt: att, sedan den högborne fursten, Svea rikes utkorade kron..."). Känns ju ligga i linje med min bild av hur modernt och framåt det är med monarki som statsskick över huvudtaget. Det DN fokuserade på är också ganska stötande, i §4 står att den blivande monarken "... Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen...", vilket bl a innebär att man, förutom att man ska vara kristen, ska ta avstånd från kätterier, bl a sånt som "muhammedaner" håller på med. Och detta är alltså en del av vår grundlag!

Vad gäller namnsättningen av det nyfödda barnet, så blev det en del rabalder kring det eftersom Herman Lindqvist tyckte enligt skvallerpressen att Estelle lät som en nattklubbsdansös eller som en bakelse.

Christina Aguilera i filmen Burlesque - både nattklubbsdansös och bakelse? (bild från svd.se)

Herman är upprörd över att de bryter mot traditionen genom att inte välja ett namn som någon tidigare kunglighet i släkten haft, det verkar alltså som han tycker namnen var bättre förr.


För egen del tycker jag också att det var bättre namn på kungligheterna förr. Erik Eriksson den läspe och halte har man ju hört talas om förr men efter lite läs(p)ande på Wikipedia så hittade jag några andra kungar med härliga namn:
En sten som nämner en
Sven som skulle
kunna vara Blot-Sven
enligt somliga.




  • Ragnvald Knaphövde - kung av Sverige någon gång mellan mitten av 1120-talet och slutet av 1130-talet enligt Wikipedia.
  • Blot-Sven - kung över svearna omkring mitten av 1080-talet.
  • Burislev Sverkersson  - samregerade cirka 1167-1173 med Kol Sverkersson. Men bara över Östergötland eventuellt, och vissa menar att det var hans brorson Burislev Johansson som var den som var kung.




Burislev Johannsson, han begravdes tydligen bredvid en man vid namn Sune Sik den äldre, där snackar vi skönt namn för en kung! Men det kanske han inte Sune hade velat bli med tanke på hur farligt det verkar ha varit att vara kung på den tiden. Under loppet av 17 år under 1100-talet dödades 6 regenter/tidigare regenter i strider, på väg till julottan o s v. Allt enligt Wikipedias artikel "Lista över Sveriges regenter". Men för att återgå till namnsättningen så kanske Blot-Silvia kunde vara ett namn som skulle passat den lille prinsessan istället? Då kanske till och med Herr Lindvist skulle varit nöjd.

Blot-Sven verkar ha fått en MC-klubb uppkallad efter sig!